Tarta chodziła za mną od dawna. Pierwszy raz – miękko, smacznie, szybko i w sam raz dla dzieci. Ciastu zabrakło kruchości, ale…tak miało być. Może i Wam w tej wersji przypadnie do gustu.
Składniki:
Ciasto:
250 g mąki
125 g masła (u nas roślinne)
szklanka wody
1 łyżka poliwy
szczypta soli
Smaczny środek:
2 jaja
1 szklanka mleka
100 g startego sera
garść zielonej fasolki
puszka zielonego groszku
1 łyżka oliwy
1 duży pomidor
1 mała cebula
pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej
Ciasto miksujemy, wychodzi puszyste. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Warzywa kroimy w tym czasie na dość drobno.
Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wstawiamy ciasto do piekarnika na 15 minut i 200 stopni. Wyjmujemy i…
Ciasto wykładamy na formę łyżką zanurzoną w ciepłej wodzie. Na spodzie nie może być dziur. Teraz czas na składniki. Wysypujemy kaszę gryczaną, układamy groszek i pozostałe warzywa.
W szklance mieszamy jaja, starty ser i mleko. Masę wylewamy na warzywa.
Pieczenie wymaga cierpliwości – nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy tartę na 30 minut. Kolejne 15 minut pieczemy w 200 stopniach.
Smacznego :)
Po sprawdzeniu mogę napisać, że ciasto wyszło kruche, a tarta jest dobra.
Jeśli smak samych warzyw Was nie zadowala, przyprawcie masę do zalania tarty ;).
(Visited 85 times, 1 visits today)