Szarlotka to jeden z przepisów, którego unikałam jak ognia. Dużo roboty, dużo brudzenia… Z pomocą Zelmera który służy mi od 2010 postanowiłam zrobić ją pierwszy raz. Cudem…wyszła dobra. Szarlotka z cynamonem – prosty przepis na uszczęśliwienie Arbuza, siebie i dziecka (koty nie próbowały). Łap i piecz!
LISTA ZAKUPÓW
CIASTO:
4 SZKLANKI MAKI
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
1 SZKLANKA CUKRU
3/4 KOSTKI MARGARYNY
1 CUKIER WANILIOWY
2 JAJA
2 ŻÓŁTKA
3 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY
NADZIENIE:
1,5 KG JABŁEK
CUKIER WANILIOWY
ŁYŻKA BUŁKI TARTEJ
ŁYŻKA CYNAMONU
Ciasto: wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj posiekaną nożem margarynę. Następnie dorzuć żółtka, jaja, cukier waniliowy, cukier, śmietanę i szybko wyrabiaj ciasto. 3/4 masy wsadź do lodówki, a pozostałą część do zamrażalnika.
Nadzienie: jabłka obierz, zetrzyj w maszynce i odciśnij większość soku. Do startych jabłek dodaj bułkę tartą, cynamon i cukier waniliowy. Wymieszaj.
Przygotuj dużą, prostokątną blachę, wyłóż ją papierem. Ciasto z lodówki rozwałkuj i przełóż do blachy. Nadzienie z jabłek równo rozprowadź na cieśnie. Kawałek ciasta z zamrażalnika zetrzyj równo na warstwę jabłek.
45 minut, 200°C
(Visited 241 times, 1 visits today)