Każdego dnia w moim domu na stole gości mięcho. Zupy rzadko. Od dziecka nie znoszę zup. Ciąża mnie odmieniła – polubiłam warzywa, zupy, a słodycze odstawiłam w kąt. Zdarza się. Zupa krem z białych warzyw z wędzonym łososiem rozkochała moje kubki smakowe. Lekka, smaczna, pożywna i ten łosoś. Łososia kocham w każdej postaci, pomimo metali ciężkich i zanieczyszczeń. A co tam! Przecież na co dzień oddycham spalinami :D.
Kilka słów o łososiu, który Polaków rozkochał.
Łosoś budzi strach. Raporty, domysły, badania, brak badań i nie wiemy co kupić, gdzie i czy w ogóle wziąć kawałek do ust. Prawda jest taka, że tania ryba zawsze będzie tanią rybą. Łosoś nie jest łatwy w hodowli, a za dzikiego na pewno nie zapłacimy 100 pln za kilogram. Marketowe półki obfitują w słabej jakości ryby, które mogą zawierać nie tylko rtęć, ale i kadm, polichlorowane bifenyle. dlatego tak ważne jest by patrzeć na to skąd ryba jest, czy posiada certyfikat jakości i dodatki.
Łosoś wędzony na zimno jest zdrowszy i może być dłużej przechowywany. Słoje powinny być ułożone blisko siebie, a ich wielkość powinna być mniejsza niż większa. Oczywiście najlepszy będzie łosoś od rybaka i w Trójmieście jak najbardziej można takowego dostać w wersji świeżej i wędzonej. Kupując dzikiego łososia w sklepie powinna być informacja gdzie dokładnie został złowiony. W przypadku łososia hodowlanego zwykle mamy do czynienia z brakiem dokładnych danych.
A teraz czas na przepis…
ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW Z WĘDZONYM ŁOSIEM- PRZEPIS.
LISTA ZAKUPÓW:
Zupa krem z białych warzyw z wędzonym łososiem jest już gotowa.
Smacznego!