LYSAMOWI.PL

Makaron jajeczny + dodatki


Makaron… Nie wiem czy wiecie, ale w marketach makaron jajeczny to często fikcja. Zróbmy więc swój własny. To banalnie proste!

Składniki:

5 łyżek mąki pszennej lub pół na pół z żytnią

2 jaja

szpinak/groszek/buraczki – 2 łyżki



Jajo wbijamy na środek, dodajemy sok z buraka/zblendowany groszek lub szpinak i wyrabiamy ciasto.



Jak widać dziecko pomagało… Wyrabiamy porządnie, jak się klei dodajemy mąkę.


Dzielimy na dwie części, a następnie bierzemy się za wałkowanie. Plastry muszą być cienkie jak papier. Potem tniemy na pasy.



Tniemy na paseczki makaronowe.
Gotujemy w wodzie (z solą) około 5 minut.


Smacznego :)


(Visited 72 times, 1 visits today)

O MNIE


Łysa - dlaczego tak? Bo szkolnie, bez maski, lansu, sztucznych tworów. To moja ksywa ze szkoły, kiedy jeszcze świat nie był popsuty dorosłymi.

Łysa ma siłę, jest kreatywna, wierzy w ludzi, szydełkuje i beztrosko buja się na trzepaku. Nosi w chuście dzieci swoje i napotkane, pożera parówki i nie boi się wyzwań.

error: Treść zabezpieczona!