Kupowanie niedojrzałych owoców nie zawsze musi wiązać się z tygodniowym wyczekiwaniem na „ten dzień”. Stawiasz misę pełną owoców i nie możesz niczego zjeść na już, a może możesz? Nie wiesz tylko jak przyśpieszyć dojrzewanie.
Mam dla Ciebie jeden sposób:
Obok niedojrzałych owoców połóż BANANY, JABŁKA LUB BRZOSKWINIE.
Widzisz jakie to proste? Możesz powiedzieć, że nie wierzysz w czary czy masz w dupie to eko gadanie. Na szczęście z czarami, ani z eko nie ma tu powiązania. Cała magia to zasługa etylenu, czyli hormonu roślinnego odpowiedzialnego za dojrzewanie owoców. W ten sam sposób możesz wykorzystać czarne jagody, morele oraz awokado.
*Nie stawiaj obok nich kwiatków, jeśli nie chcesz by szybko padły.
Etylen pozwala przyśpieszyć dojrzewanie pomidorów, zielonych bananów (wrzucamy to torebki z bananem jabłka) oraz innych owoców.
Jednocześnie pamiętajmy, że im dalej od etylenu, tym dłużej owoc pozostanie świeży. Jeśli koniecznie musimy trzymać je obok siebie z powodu braku miejsca, wystarczy umieszczenie bananów lub innych „etylenowych” owoców w folii spożywczej.
Nie zawsze musisz czekać tydzień na zjedzenie niedojrzałej brzoskwini czy zielonego banana. Przy okazji możesz przekazać dziecku nieco przydatnej wiedzy ;).