Obiad w 15 minut? Jak najbardziej realne, o ile lubisz kurzy cyc i dobrze czujesz się w dziecięcych czipsach. Przepis jest banalnie prosty -0 kurczak na szybko. PRZYGOTUJMY:
- 4 łyżki oleju
- 500 gram piersi z kurczaka
- po 2 łyżki: oregano, pieprzu, słodkiej papryki, carry
- 100 gram majonezu
- 80 gram startego żółtego sera
- 100 gram zmiażdżonych chrupek kukurydzianych
Olej mieszamy z przyprawami i nacieramy kuraka. Zrezygnowałam z carry (“bo tak” :D) – nie lubię. Osoby lubiące chwalą wersję “z”.
W drugiej miseczce mieszamy ser, majonez skruszone chrupki. Aby nie uwalić całej kuchni kukurydzianymi wiórami, wsadzamy chrupki do torebki, zawiązujemy i…ściskamy. Jeśli macie HNB możecie wykorzystać do tego dziecko :P. Rozwiązujemy i wsypujemy.
Jak widać chrupki są, nic się z nimi nie stało, prócz lekkiej zmiany formy :D.
Masę kładziemy na kurczaka. Nie zjedzmy jej w trakcie, bo nie zostanie do dania :D (niestety popełniłam ten błąd).
Wyszło? Wyszło… Kurczak był miękki, aromatyczny, smaczny. Przepis nieco przerobiony – Piotr Murawski proponuje oryginalną wersję :). Znajdziecie ją TUTAJ.