Kawa, moja ukochana, ulubiona, bo z czekoladą. W końcu odnalazłam to, czego szukałam w kawach sieciówkowych. Żadna kawiarnia sieciowa nie da Ci tego, co możesz zrobić samodzielnie w swojej kuchni. Przepis na kawę z czekoladą jest prosty i pyszny!
Potrzebujesz kilku składników, by Twoja kawa była idealna. Sama kawa odgrywa bardzo ważną rolę w każdej kofeinowej historii, u mnie to Illy Monoarabica – Brazylia (nuta czekolady i karmelu), którą znajdziecie w ciekawej cenie w Coffedesk.pl.
- kawa
- 100 ml mleka skondensowanego
- 6 kostek czekolady białej
- 6 kostek czekolady gorzkiej
- 1 kostka do posypki
- bita śmietana
Czekolady nie rozpuszczamy, a kroimy lub ścieramy. Warstwa czekolady białej, następnie gorzkiej. Mleko skondensowane podgrzewamy (ma być gorące) i powoli wlewamy do kubka z pociętą czekoladą. Czas na kawę! Wlewamy ją powoli by utworzyły się warstwy. Całość wykańczamy bitą śmietaną, którą posypujemy czekoladą. Gotowe!
Kawa nie wymaga słodzenia, wychodzi naprawdę pyszna i słodka.
Smacznego! Przepis na kawę z czekoladą wychodzi zawsze :).