Tradycyjnego makowca w ten świąteczny czas nie będzie, ale szybkie ciasto z makiem to idealna opcja dla zabieganej mamy, która nie ma czasu na całodzienne garowanie.
CIASTO:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
100 g cukru
150 g masła
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki jogurtu naturalnego
100 g cukru
150 g masła
4 żółtka
MASA MAKOWA
masa makowa w puszcze 500g
2 łyżki mąki
4 białka
Nadzieja jest wtedy, gdy jest ciasto. Ciasto jest zawsze. [Dean Ray Koontz]
Wszystkie składniki ciasta szybko ugniatamy. Ciasto nie powinno być za bardzo rozgrzane, więc warto pracować szybko i krótko. Następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę. Po tym czasie wykładamy je na blachę 25×35 (warto je rozwałkować) 3/4 ciasta.
Białka ubijamy na pianę. Masę makową mieszamy z mąką powoli dodając białka. Tak wymieszaną masę makową kładziemy na ciasto.
1/3 ciasta wałkujemy na cienki plaster, tniemy na paski i układamy na cieście.
Szybkie ciasto z makiem pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Szybkie ciasto z makiem to idealna opcja dla zapracowanej mamy. A jak Twoje wypieki świąteczne :)?
(Visited 167 times, 1 visits today)