Rosół – niby bulion, ale łatwo go zepsuć. Nawet nie wiesz jak łatwo! Wystarczy nieodpowiednie mięso, złe przyprawy, zbyt dużo Liści laurowych i możesz nie życzyć smacznego. Najlepszy rosół na Świecie to przepis na co dzień, na święta, zimę, lato, jesień wiosnę. Zawsze go zjesz!
Dzieciom można podawać rosół po skończeniu 12 miesiąca życia, jak każdy wywar na mięsie :). Bulion warzywny można podawać wcześniej. Pierwsze zupki dla dziecka powinny być przygotowywane bez mięsa z dodanym wcześniej, osobno ugotowanym mięsem.
W tym wpisie znajdziesz rosołowe wskazówki, których naprawdę warto się trzymać. Dzięki temu zupa będzie zdecydowanie lepsza.
SKŁADNIKI:
Kurczak/4 skrzydła kaczki
300 g wołowiny
5 duże marchewki
4 pietruszki
seler
2 cebule
1 duży pęczek natki pietruszki
łyżka suszonego lubczyku
kawałek pora
4 goździki
4 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu kolorowego
3 liście laurowe
łyżka soli
Nie ma potrzeby dodawania gotowych przypraw rosołowych czy kostek.
Jajka oczywiście wylądowały w cieście do makaronu.
Myjemy w ciepłej wodzie mięsko i wstawiamy do gotowania (w zimnej wodzie), bez jakichkolwiek przypraw i warzyw. Zbieramy to co powstanie nam “piana” (nie pamiętam jak na to mówi moja Babcia :D).
DO ROSOŁU NIGDY NIE UŻYWAMY MIĘSA WIEPRZOWEGO.
Cebulę w całości, bez krojenia pieczemy do uzyskania brązowego koloru – 200 stopni i około 20 minut.
Do wody z mięsem dodajemy warzywa i przyprawy, nie zapominamy o upieczonej cebuli.
WCZEŚNIEJSZE DODANIE WARZYW POZBAWI ICH CENNYCH WITAMIN Z POWODU ZBYT DŁUGIEJ OBRÓBKI TERMICZNEJ.
Rosołu nigdy nie gotujemy! Rosół ma pykać. Na bardzo wolnym ogniu, około 3 godzin. Po tym czasie spokojnie możemy przejść do konsumpcji. Solimy na samym końcu.
Dlaczego? Sól “zamyka mięso” i soląc rosół na początku zabieramy sobie wiele smaku.