Gryczane kluseczki to idealna propozycja dla osób, które unikają glutenu. Jakiś czas temu okazało się, że gluten jest moim wrogiem numer jeden i musiałam pożegnać się z dotychczasowymi kluskami białymi na mące pszennej. Pojawiły się one – gryczane, pachnące i nadzieja, że obiad to nie tylko makaron kukurydziany czy ryżowy.
Czego potrzebujesz?
Szklanki mąki gryczanej
3 łyżek mąki ziemniaczanej
szczypty soli
250 ml wody
Wszystkie składniki mieszamy, aż do utworzenia jednolitej masy. Nie potrzeba miksera – wystarczy łyżka. Chyba, że koniecznie chcesz mieć kuchnię w ciapki :).
Mokrą łyżką kładziemy kluski do gotującej się wody, czekamy kilka minut od wypłynięcia i wyciągamy na talerz. Spokojnie wystarczy ich na 3-4 porcje, a z sosem smakują doskonale!
Kluski gryczane smakują dobrze z każdym sosem. Przed spróbowaniem miałam ogromne wątpliwości, które szybko się rozwiały.
Ekologicznie, smacznie, zdrowo, bezglutenowo i bezpiecznie dla alergików oraz osób z nietolerancją.
U nas pojawiły się w towarzystwie cebulki podsmażanej z pomidorami i kurczakiem nadziewanym serem pleśniowym.
Smacznego!
Miło mi będzie, jeśli klikniesz like na moim Facebookowym profilu :)