Kiedy pod twoje drzwi trafia dynia, musisz coś z nią zrobić. Jedna duża panna starcza na kilka wypieków. Warto zatem próbować czegoś nowego. Jak można zauważyć z kuchnią pogodziłam się niedawno. Wcześniej moje gotowanie kończyło się kuchennym bałaganem i…sklepowymi pierogami. Przepis na chleb dyniowy mnie nie zawiódł – chlebek dobry, delikatny i idealny dla osób mających specjalne wymagania dietetyczne.
Zacznijmy zatem od tradycyjnej listy zakupów..
LISTA ZAKUPÓW:
500 G MĄKI PSZENNEJ/BEZGLUTENOWEJ
SZKLANKA PUREE Z DYNI
0,5 SZKLANKI MLEKA
40G DROŻDŻY
ŁYŻECZKA CUKRU
ŁYŻECZKA SOLI
Najpierw zajmij się nakarmieniem drożdży. Wrzuć je do miski, dodaj cukier, 50 ml mleka o temperaturze pokojowej i łyżkę mąki pszennej. Przykryj ścierką/serwetką i daj im 10 minut na popracowanie.
Przelej drożdże do garnka, dosyp mąkę, wzuć puree z dyni, sól i mleko. Wszystko dokładnie zagnieć, możesz dosypać mąki jeśli ciasto jest zbyt klejące. Wyrabiaj ciasto 5 minut, a następnie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyjmij chlebek z garnka i przełóż do keksówki. Ja użyłam metolowej miski. Zostaw chlebek jeszcze na 15 minut, ustaw piekarnik na 190°C. Piecz 50 minut :).
190°C, 50 minut.
Pamiętaj by dać chlebowi czas na ostygnięcie. Inaczej podczas krojenia zrobi się papka i poparzysz sobie palce. Przepis na chleb dyniowy jest bardzo prosty i z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Nawet matka z uwieszonym u boku niemowlakiem i siedmiolatkiem wołającym co chwila MAMOOOOOO.
(Visited 120 times, 1 visits today)