Odkąd bawimy się w “zgadnij co to” (zawiązywanie oczu do jedzenia), wszystko trafia do kubków smakowych. Dzisiaj…orientalnie, warzywnie i rybnie.
Skład:
- 10 dag żółtej fasoli
- połowa kalafiora
- 3 duże rzodkiewki
- 2 młode cebule
- duża marchew
- połowa brokuła
- 2 pomidory
- łyżka sezamu czarnego
- łyżka sezamu białego
- łyżka słonecznika
- łyżka pestek z dyni
- 2 ząbki czosnku
- połowa cukinii
- łyżeczka czarnego pieprzu
- łyżeczka cynamonu
- łyżka soli morskiej
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka kurkumy
- łyżka imbiru
- łyżka mleka kokosowego
- daktyle x6
- łyżka oleju kokosowego
- por
- garść kaszy jaglanej
Lista długa jak papier…
Wszystko kroimy na drobno, zasypujemy ziarnami. Dolewamy szklankę rosołu/wody, dorzucamy olej kokosowy, posypujemy kaszą i przykrywamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, daktyle i por – tego cwaniaka okradamy z trzech liści i rozrywamy je wzdłuż. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut. Ogień? Wolny.
W związku z tym, że parowar nam szlag trafił, wsadziliśmy ją bezczelnie do mikrofalówki na całe 4 minuty. Ta dam! Tak, wiem, że teraz będziemy świecić w nocy :P.
Makaron? Jaki chcecie :P.
Smacznego!
(Visited 43 times, 1 visits today)