Kupujesz sobie kawałek ciasta i zastanawiasz się jakby go tu potajemnie opierniczyć, ażeby dzieci nie zaczęły kwilić o to to co tam masz na talerzu. I co teraz? Nie zjesz? Oddasz? Tarta z gruszką to taka zdrowa krówka, która uciszy Twoje dzieci na jakiś czas. Bez mopsu, bez łez, wydawania wielkich pieniędzy, a nawet BEZ CUKRU!!!
LISTA ZAKUPÓW:
KRUCHE CIASTO
OWOCE
Gruszki obierz, pestki wyrzuć do kosza i pokrój owoce w paski. W misce wymieszaj je z 3 łyżkami syropu z agawy, posyp łyżeczką cynamonu i wrzuć na patelnię. Podsmażaj gruszki kilka minut.
KREMIK
Do kremu potrzebujesz 100g masła, 2 łyżki syropu, 100 sproszkowanych migdałów/herbatników/orzechów, jajka, 2 łyżek mąki pszennej. W pierwszej kolejności zmiksuj masło z syropem, dodaj jajko, a na koniec mąkę i sproszkowane orzechy lub migdały.
180°C, 30 minut z termoobiegiem
Nie zapomnij wcześniej wysmarować tłuszczem blachy. Po upieczeniu poczekaj aż się deser ostudzi bo dzieciom twarz poparzy i będziesz godzinę na SORze. Jak już minie te ustawowe 20 minut możesz pokroić ciacho jak pizzę i zacząć rozdanie.
Tarta z gruszką przypadnie do gustu nie tylko Tobie, dzieciom, ale i teściowej. Zrobisz dobre wrażenie bez zbędnych wydatków. Hand made w kuchni może przynosić wiele korzyści. Piecz i relaksuj się godziną dla siebie.