Kiedy do piekarni masz za daleko lub wolisz jeszcze poleżeć. Proste bułeczki śniadaniowe przygotujesz w kilka minut, złapiesz drzemkę, wstawisz do piekarnika, zdążysz się ogarnąć i gotowe! W kilka chwil staniesz się idealną panią domu (nie mów, że to z lenistwa :P).
LISTA ZAKUPÓW:
300 G MĄKI PSZENNEJ/BEZGLUTENOWEJ
ŁYŻKA OLEJU
PACZKA DROŻDŻY INSTANT (7G)
ŁYŻECZKA CUKRU
ŁYŻECZKA SOLI
200 ML CIEPŁEJ WODY
Wszystko wymieszaj ekologicznie bez narzędzi elektrycznych. Wyrabiane ciasto lubi Twoje ciepłe rączki. Teraz odstaw je na godzinę do wyrośnięcia. Możesz jeszcze chwilę pospać…
Kiedy już budzik zadzwoni włącz piekarnik na 200, wyjmij blachę do pieczenia, wysyp na nią resztki mąki. Ciasto delikatnie wyrzuć na blachę, podziel na 4 równe części, uformuj kulki, kwadraty czy prostokąty. Teraz odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie wsadź buły do nagrzanego piekarnika – znowu 20 minut. Pamiętaj by poczekać aż ostygną!!!
Proste bułeczki śniadaniowe zrobi nawet mocno niezdolna pani domu, taka jak ja! Mieszkanie nie spłonęło, wszyscy najedzeni. To jak? Pieczesz czy lecisz do piekarni w ten piękny WIOSENNY poranek :P?
(Visited 373 times, 1 visits today)