Kto klopsików nie próbował, niechaj spróbuje! Czy pamiętasz koperek jako koszmar dzieciństwa? Był wszędzie! Na ziemniaczkach, w zupie, dobrze że nie dodawali go do ciast. Wydoroślałam i dojrzałam do tego, by klopsiki w sosie koperkowym zagościły na moim stole. Dzielę się zatem przepisem, który gości u mnie w kuchni. KLOPSIKI!
Zdjęcie robione pilotem od telewizora, bo telefon wysiadł. Mam nadzieję, że to nie ostudzi Twojego klopsikowego entuzjazmu. Oczywiście można podawać je dzieciom bez większych oporów chyba, że zwyczajnie jeść nie chcą :P.
LISTA ZAKUPÓW:
500 G MIĘSA MIELONEGO Z ŁOPATKI
2 JAJA
BUŁKA TARTA
SÓL, PIEPRZ
DUŻY PĘCZEK NATKI KOPERKU
CEBULA
250 ML ŚMIETANKI KREMOWEJ 30%
1L ROSOŁU LUB BULIONU WARZYWNEGO
Podwiń rękawy i do dzieła! Cała rodzina czeka na zapach koperku w mieszkaniu, a jak wmawiała Ci babcia jest on bardzo zdrowy (i to nawet prawda!).
Mięso wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem i posiekaną, obsmażoną cebulką. Do całości możesz dodać odrobinę tartej bułki. Teraz uformuj z mięsa kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w bułce.
Tak uformowane klopsiki wrzuć do gorącego rosołu.
Posiekaj wielki pęczek koperku.
2 łyżki mąki dokładnie wymieszaj ze śmietaną i solą. Całość zalej łyżką wazową gorącego rosołu, wymieszaj i dolej do reszty rosołu z klopsikami. Kiedy wywar zacznie gęstnieć dodaj posiekany koperek. Gotuj przez 2-3 minuty.
Smacznego!
(Visited 337 times, 1 visits today)